Terug

Gecertificeerd camera systeem voor het controleren van kruisend verkeer

Mediapakket downloaden

Veilig en overzichtelijk rijden met de frontmachines FTender of fronttank FT
 

Met het DLG-gecertificeerde frontcamera-monitorsysteem biedt AMAZONE een oplossing voor de FTender 1600 (zonder bandenpakker T-Pack F), de fronttanks FT 1001 en FT 1502 en de zelfvoorzienende fronttank FT-P 1502, die ondanks de hoge afmetingen met deze frontmachines een veilige deelname aan het wegverkeer mogelijk maken.

FTender1600_Cenius_Fendt_d0_kw_P7108161_d1_210923_GO
Het gecertificeerde camera systeem op het frontaanbouw FTender 1600 (zonder bandenpakker T-Pack F) zorgt voor een veilige rit

De juridische situatie in Duitsland 

Voertuigen met een aan de voorzijde gemonteerd werktuig, die in combinatie een front-aanbouwafmeting (afstand van het hart van het stuur tot de voorkant van de aan de voorzijde gemonteerde werktuig) van meer dan 3,50 m overschrijdt, hebben een aanzienlijke beperking in het gezichtsveld. Dit moet worden gecompenseerd door passende maatregelen om gevaar voor andere weggebruikers bij onduidelijke velduitritten, bedrijfsuitritten en kruispunten te voorkomen. Dit is vastgelegd in de bijsluiter met verwijzingen naar de geldende StVZO en werd in het verleden in de praktijk opgelost met een handleiding. 
In het voor publicatie beschikbare concept van de voorschriften over het gebruik van gecertificeerde camera-monitorsystemen voor het monitoren van kruisend verkeer zijn er mogelijkheden om af te zien van het gebruik van een verkeersregelaar. Het AMAZONE camera systeem voldoet aan deze relevante eisen.

grafik_kamera_abstand_vorderkante_de_en_fr_GO
Als de afstand van het hart van het stuur van de tractor tot de voorkant van de frontaanbouw meer dan 3,50 m bedraagt, moet in Duitsland een begeleider of een gecertificeerd camera-monitorsysteem worden gebruikt.

FT1502P_Fronttank_d0_kw_P8258371_d1_211022_GO
Het gecertificeerde camera-monitorsysteem op het aan de voorzijde gemonteerde apparaat FT-P 1502 maakt een optimaal zicht op kruisend verkeer mogelijk zonder gevaar voor naderend verkeer

Gecertificeerd camera monitor systeem voor meer overzicht en veiligheid

AMAZONE biedt een camera systeem aan dat wordt gebruikt om kruisend verkeer aan de voorzijde gemonteerde werktuigen te herkennen, maar kan de verkeersregelaar in de toekomst niet vervangen. In de praktijk is dit vaak lastig en een blijvend risico, omdat een extra persoon als begeleider veel planning met zich meebrengt en niet altijd gegarandeerd kan worden.


FTender1600_Cenius_Fendt_d0_kw_P7108172_d1_190821_GO
FTender 1600 fronttank met gecertificeerd camera systeem

Voor de fronttank FTender 1600 zonder bandenpakker T-Pack F en voor de fronttanks FT 1001, FT 1502 en FT-P 1502 is nu in Duitsland een DLG-gecertificeerd camera systeem van AMAZONE optioneel verkrijgbaar. Voor dit gecertificeerde camera systeem is ook een installatierapport van een officieel erkende deskundige vereist. In het rapport wordt de montage van het camera systeem in combinatie met de tractor en de frontaanbouwwerktuig gecontroleerd. De beide camera's zijn al voor gemonteerd aan de linker- en rechterkant van het frontaanbouwwerktuig en geven hun camerabeeld door aan een overzichtelijke monitor in de tractorcabine zonder het directe zicht te belemmeren.

FT1502P_Fronttank_d0_kw_P8258416_d1_210922_GO
De camera's die links en rechts aan het voorzetstuk zijn geïnstalleerd, maken het kruisende verkeer altijd zichtbaar via het gesplitste beeldscherm bij onoverzichtelijke uitritten
Dankzij een gesplitst beeldscherm kunnen de linker- en rechtercamera parallel worden bekeken. Voor een ongecompliceerd en snel gebruik kan het camera systeem samen met het frontaanbouwwerktuig via een stekkerverbinding worden aan- of afgekoppeld. 

Zonder het zicht op kruispunten of velduitritten te belemmeren

Het nieuwe, gecertificeerde camera systeem van AMAZONE maakt een optimale observatie van kruisend verkeer mogelijk bij het verlaten van onoverzichtelijke veld- of erfuitritten. De bestuurder kan zo het verkeer goed inschatten en het risico op ongevallen in onoverzichtelijke gebieden aanzienlijk verminderen. Door het gebruik van het gecertificeerde camera monitor systeem wordt enerzijds de verkeersveiligheid vergroot en anderzijds worden de gevaren voor een begeleider in het verkeer aanzienlijk verminderd. 

FT1502P_Fronttank_d0_kw_DJI_0608_d1_210922_de_GO
Door techniek voor indirect zicht te gebruiken (gezichtsveld B), b.v. een camera-monitorsysteem, in combinatie met het directe zicht van de bestuurder (gezichtsveld A), kan het zijdelingse gezichtsveld worden afgedekt.

Voordelen in één oogopslag:

  • DLG-gecertificeerd en toegestaan
  • Geen extra persoon nodig
  • Veilig rijden op de weg dankzij de zichtbaarheid van kruisend verkeer
  • Het risico op ongevallen in onoverzichtelijke situaties wordt verminderd
  • Drukbestendig, waterdicht en stofdicht