Terug

De wind aan uw kant

Mediapakket downloaden

AMAZONE WindControl is nu ook los van ArgusTwin verkrijgbaar
 

Wij hebben uw toestemming nodig

Deze inhoud wordt geleverd door een externe server. Als u de inhoud accepteert, zullen persoonsgegevens worden verwerkt en cookies worden geplaatst.


WindControl (1) ZA-TS4200_Claas_d0_kw_DJI_0427_d2_210517
AMAZONE WindControl zorgt ook bij zijwind voor een optimale dwarsverdeling
Wind is altijd en overal op wereld ruim vertegenwoordigd en vormt een grote uitdaging in de praktijk als het gaat om het gelijkmatig strooien van minerale bemesting. Met het AMAZONE WindControl-systeem (volgens Prof. Dr. Karl Wild, HTW Dresden) kan de invloed van de wind op het strooibeeld permanent worden gecontroleerd en automatisch worden gecompenseerd. WindControl kan nu ook voor de aanbouwstrooier ZA-TS en de getrokken strooier ZG-TS worden gebruikt, onafhankelijk van de ArgusTwin-bewaking van het strooibeeld. 

De uitdaging met de wind in de minerale bemesting

WindControl (2) Ohne_WindControl_d1_210922
Zonder Windcontrol: Zijwind treft op het strooibeelden verandert de dwarsverdeling
Wind is soms sterker of zwakker, waait uit verschillende richtingen of waait soms constant en het volgende moment in vlagen. Daardoor is de invloed van de wind op het strooibeeld permanent verschillend. De windsnelheid en de windrichting variëren zowel binnen het rijspoor als ook in vergelijking met het aangrenzende rijspoor. 

Bij het kunstmest strooien is de wind een parameter die de gebruiker niet direct kan beïnvloeden, maar die wel in de gaten moet worden gehouden. In de regel is de belangrijkste gebruiksperiode van een centrifugaalstrooier tijdens het groeiseizoen in het voorjaar. In deze tijd van het jaar is de lokale mogelijkheid om in winderige omstandigheden te moeten werken over het hele jaar gezien bijzonder hoog.

WindControl (3) Mit_WindControl_d1_210922
Met WindControl: WindControl werkt de zijwind tegen en zorgt permanent voor een optimaal strooibeeld
Tegenwind of wind in de rug verkorten of verlengen het strooibeeld. In beide gevallen wordt de dwarsverdeling niet beïnvloed, zodat het werpbereik en dus de effectieve werkbreedte ongewijzigd blijven. Zijwind daarentegen verandert de dwarsverdeling aanzienlijk. Het strooibeeld wordt aan één kant samengedrukt en aan één kant uitgerekt, waardoor een asymmetrisch strooipatroon ontstaat. De taak van WindControl is dan ook om het strooibeeld permanent te bewaken en de instellingen van de kunstmeststrooier zo aan te passen dat er weer een symmetrisch strooibeeld wordt bereikt.

windcontrol_automatischer_ausgleich_de_GO
Automatische compensatie van de windinvloed volgens Prof. Dr. Karl Wild, HTW Dresden

Windstilte "met één druk op de knop" vergroot het moment om de machine te gebruiken

WindControl (5) ZA-TS4200_WindControl_Deutz_d0_kw_P6305286_d1_210922
De instelwaarden voor de kunstmeststrooier worden continu herberekend en automatisch aangepast via de hoogfrequente meetwindsensor
Een hoogfrequente windsensor die aan de kunstmeststrooier is bevestigd, registreert zowel de windsnelheid als de windrichting en geeft deze informatie door aan de boordcomputer. Deze verrekent de gegevens met de rijsnelheid en berekent nieuwe instelwaarden voor het invoersysteem en het toerental van de strooischotel, die vervolgens automatisch worden aangepast. Bij zijwind wordt het toerental van de naar de wind gekeerde zijde verhoogd en het invoersysteem naar buiten gedraaid. Tegelijkertijd wordt het toerental van de van de wind afgekeerde zijde verminderd en wordt het invoersysteem naar binnen gedraaid. Daarmee wordt de invloed van de wind automatisch gecompenseerd en de nauwkeurige verdeling gewaarborgd. Daarnaast resulteert het gebruik van WindControl in langere gebruiksmogelijkheden voor bemesting op het land.

Altijd zicht op de wind.

WindControl (4) Terminal-Erweiterung_d0_cw_IMG_1647_plusTablet_Hand_a_d1_200826
Naast alle belangrijke parameters voor het strooien van kunstmest, heeft de gebruiker altijd een overzicht van de huidige windparameters in het werkmenu
Naast alle belangrijke parameters voor het kunstmest strooien heeft de gebruiker in het werkmenu altijd een overzicht van de actuele windparameters zoals windrichting, windkracht en windvlagen. Met de kleuren van verkeerslichten wordt aangegeven in hoeverre WindControl de invloed van de wind nog kan compenseren. Als de regellimiet wordt bereikt wanneer de wind te sterk is of de windstoten te vaak veranderen, geeft het systeem ook een waarschuwing. 

De mast met de windsensor wordt automatisch uitgeschoven wanneer de strooischotels worden gebruikt. De sensor steekt boven de tractorcabine uit om niet in de turbulentie van de tractor te meten. Als de strooischotels uitgeschakeld zijn, beweegt de windsensor terug in de beschermde positie tussen de tractor en de strooier. Een handmatige bediening is nog steeds mogelijk.

Perfecte resultaten onder alle omstandigheden

Als verdere uitbreiding van WindControl biedt AMAZONE voor de centrifugaalstrooiers ZA-TS en ZG-TS de ArgusTwin-strooibeeldbewaking aan. Bij ArgusTwin word het strooibeeld aan de rechter- en linkerzijde permanent bewaakt door middel van 14 radarsensoren. Bij afwijkingen wordt de dwarsverdeling automatisch geoptimaliseerd door het elektrische invoersysteem aan te passen. Dit kan voor elke zijde afzonderlijk gebeuren en zorgt zo voor een optimale dwarsverdeling. ArgusTwin zorgt voor een constant strooibeeld, ook bij het strooien op hellingen, bij het gebruik van inhomogeen strooigoed of bij het optreden van vocht en de daarmee samenhangende verstoringen in het strooiproces.

Meer informatie